Højbed og sædskifte i køkkenhaven

Der er stor fokus og interesse i disse år omkring dyrkning af egne grøntsager. Højbede er blevet utroligt populære og det er ikke uden grund, for der er  mange fordele ved at bruge højbede i køkkenhaven.

 

  • Højbede skåner ryggen,  da man jo selv bestemmer hvor højt man ønsker højbedet det skal være.
  • Det er nemmere at vedligeholde planter og fjerne ukrudt
  • Højbede er oplagt når man dyrker grøntsager med sædskifte.

 

Hvad er Sædskifte

Med højbede er det nemmere at arbejde med sædskifte i køkkenhaven. Sædskifte betyder at man flytter grøntsagerne til et nyt bed hvert år, så i jorden ikke bliver træt af at skulle vækste den samme plante år efter år.

Helt enkelte betyder det, at den salat man dyrkede i bed 1 sidste år,  dyrkes i bed 2 i år  og  sættes i bed 3 næste år. Det kræver lidt planlægning – men er det først sat i gang så kører det.

Med sædskifte er det også vigtigt at sætte planterne rigtig sammen. Det optimale er f.eks at planterne har de samme vækstkrav til jorden og ikke bekæmper hinanden.

Når man arbejder med højbede, kan man  gøde jorden forskelligt, afhængig af de enkelte afgrøders behov og derfor give planterne de optimale vækstbetingelser.

 

Du kan se og hente en gratis sædskifte plan her.

 

Forskellige typer højbede

hoejbed palle Et højbed kan helt enkelt bestå af pallerammer, som nemt lægges ovenpå hinanden, til man har opnået den ønskede højde. Herefter fyldes op med den jordblanding der skal bruges og bedet er klar til at blive dyrket.

Da de er produceret af lyst træ oftest ubehandlet, er det fristende at give dem en gang imprægnerin, men lad være med det. Det  trænger ind i jorden og er ikke sundt at spise, via de grøntsager der dyrkes i højbedet. Brug i stedet linolie eller lignende, eller lad det være ubehandlet – og accepter at træet forgår med årerne.

 

Varen er desværre udgået  – vi beklager

hoejbed modulØnsker du en mere fleksibel højbedsløsning, kan du kigge på et højbed som er modulopbygget, som f.eks Park Square modellen. Her kan du bestille planker i flere størrelser samt samlemoduler, løse hjørner og dermed selv designe strukturen i dine højbede.

 

Varen er desværre udgået  – vi beklager

 

Andre højbede er lavet af kunststof, men holder til gengæld længere, som de superlækre med drivhus på toppen, så kan man komme tidligt igang og måske dyrke de lidt mere sarte sorter.

hoejbed growcamp

Se Højbedet Growcamp med drivhus på toppen.

 

 

 hoejbed drivhus

Rigtig god arbejdslyst med sædskifte og højbede i den kommende sæson.