Vinterhalvåret er træplantningstid

Mimi Hvass, direktør og indehaver af SITAS er gæsteskribent


 
Jeg har bemærket at utrolig mange mennesker ikke ved at løvtræer kan plantes i deres hvileperiode om vinteren. Jeg arbejder på SITAS planteskole i Ballerup som dyrker og sælger løvtræer og vi har mange kunder om efteråret som helt stakåndet kaste sig ind over dørtrinet i frygt for de er for sent på den. Men nej, de behøver ikke have så travlt. Vores træplantningssæson er først lige startet.
 
Grunden til at plantesæsonen også er i vinter halvåret er fordi det er det bedste tidspunkt at grave træer op. Træerne har hele sommeren stået på marken og dannet tilvækst, oplagret energi og dannet nye knopper. Hvis disse processer forstyrres for tidligt kan det have fatale konsekvenser for træerne.
 
Når efterårsfarverne er begyndt at vise sig og bladene så små falder af er træerne klar og vi kan begynde at grave op .

Vi kan grave helt til slutningen af april hvis vejret tillader det. Det er kun dagsfrost og høj sne som afbryder plantningen i perioder, nattefrost har ingen betydning.


 
Hvornår man skal plante om vinteren er træet sådan set ligeglad med, men fordelen ved at gøre det i begyndelsen af vinteren er primært at træet har små knopper som ikke falder så let af. Jo tættere vi kommer løvspring om foråret jo mere saftspændte og store bliver knopperne hvorved de blive mere udsatte. Ulempen ved at plante om i vinterhalvåret er at træet ‘sover’ og ikke danne rødder før den kommende sommer,- træerne skal ofte have støttepæle så det ikke vælte i efterårsstormene.
 
Nogle planteskoler tilbyder også træer i sommerhalvåret når træerne er sprunget ud. SITAS planteskole sælger også træer om sommeren men det er træer der er forberedt til det. Træerne er blevet gravet op fra marken i vinterhalvåret og placeret i en stor potte eller lign. med ekstra vækstmuld. Rødderne udvikler sig i potten oven på jorden og træerne kan flyttes når det skal være. Fordelen ved sommertræer er at de er i ‘vågne’ når de plantes og dermed danner rødder med det samme. Ulempen er at de udsprungne bladene kan lide skadet under flytningen.
 
faerdige traer til plantning

Grunden til at plantesæsonen også er i vinter halvåret er fordi det er det bedste tidspunkt at grave træer op.


 
Ligegyldigt om du planter vinter eller sommer skal træerne vandes de først kommende somre. Og sommer i træverdene er fra når bladene kommer på træerne til bladene falder af. Træerne skal vandes med en masse liter vand en gang om ugen så vandet kan sive godt ned om rødderne. Græs og ukrudt skal holdes væk fra planteområdet så det kun er træerne der får vandet.
 
Det er vigtigt når man planter træer at man får gravet et plantehul i god muldjord. Om det er god jord fornemmer man når man graver. Hvis jorden er nem at grave i (dog ikke for sandet)skal man grave et hul som er dobbelt så bredt men lige så dyb som klumpen er høj. Hvis jorden er hård skal man grave dobbelt så dybt men lige så bredt som man orker.
 
Man skal huske at træets rødder gror der hvor der er godt at være og det er der hvor der er ilt og liv, dvs i de øverste vækstlag at rødderne gror. Så det er vigtigst at jorden er god og gennemgravet på siderne af rodklumpen så de små nye rødder har nemt ved at udvikle sig. En anden ting der også er meget vigtig er at rodklumpen ikke må graves dybere ned end at toppen af klumpen er i niveau med resten af terrænet, der må ikke komme jord op ad stammen.
 
Held og lykke med træplantningen og dit nye træ.
 
(red.: du kan se mere om SITAS og plantning af træer her: plantetips )