Haven i marts – skuffe eller hakke ?

Skal man bruge skuffejern eller hakkejern ?  Først og fremmest er det vigtig at vide at det kun er et-årigt ukrudt, som kan udryddes effektivt med skuffe eller hakke.

Er man udholdende og ofte i haven for at luge, kan man lykkes med at udsulte de flerårige ukrudtsplanter, men nemmere er det ofte at grave flerårig ukrudt som mælkebøtte eller skvalderkål op med en spade.

Om man vil luge med hakke eller skuffejern er lidt en temperamentssag, men afhænger også af hvordan jorden er. Er det hård, leret jord kan det være svært at bruge skuffejern. Jeg syntes det er rart at bruge begge dele på skift for afvekslingens skyld, men er nok gladest for skuffejernet idet jeg syntes det bliver pænere med skuffejern,  det endda uden at bruge riven bagefter.

Hvis ukrudtet ikke har blomstret og dermed ikke sat frø, og spirerne ikke er for store, behøver man ikke rive det lugede ukrudt sammen. Hvis man lader de lugede plantedelene ligge på jorden, visner og forsvinder de ofte i løbet af en uges tid.

Men er udfordringen stor og er der meget ukrudt at tage ft på kan man  overveje et elektrisk skuffejern også kaldet minihavefræser. Den koster 795 kr hos Texas.dk