Haven er ikke kun arbejde .. den er også beregnet til at nyde.

Mens alt er koldt og andre blomster og planter ligger i dvale,  blomstre denne skønne blomst. Som den eneste i Danmark blomstre julerosen  i milde vintre allerede fra december og til det tidlige forår.

Den skal helst plantes forår og sommer, men nydes nu, hvor den klart og smukt danner kontrast til både frost sne og mørk jord.

Den er ikke i familie med rosen men er en del af ranunkel familien Den er bl.a. blevet kaldt sneklokke, snelilje, snerose, julerod.

Roden blev tidligere  anvendt veterinærmedicinsk mod mund- og klovsyge og mod lungesyge.

Julerosen bliver også kaldt nyserod eller sort nyserod. Det skyldes, at den mørke rod blev tørret og pulveriseret og brugt som nysepulver.

Man havde førhen den opfattelse, at et godt kraftigt nys var rensende og helbredende. Planten indeholder stoffet helleborin, som er giftigt. Stoffet kan give udslet, og selvom man bare skal høste lidt frø, kan det være en god ide at tage handsker på for ikke at blive påvirket

Også i skadedyrsbekæmpelsen er den blevet brugt, bl.a. mod mus, fluer, lus og til at dræbe orm og larver på planter.

Du kan få den i flere farver, spørg på din planteskole.

Placering i let skygge og skygge, gerne i sandet jord. God snitblomst. Husk ikke at klippe bladene ned før de er visne – den skal genbruge energien fra de store blade til at skabe de smukke blomster til næste vinter. Formeres nemt ved almindelig deling, du kan også samle frø til spiring og udplantning.